Ruimtelijke ordening

Peize is ontstaan door een groep agrarische gebouwen die tussen de es, het beekdal van het Peizerdiep en de bos en heidenvelden lagen. Sommige kenmerken in Peize zijn tot op de dag van vandaag nog te herkennen. De brink (die uitkomt op de Hoofdstraat) is nog te herkennen aan de driehoekige vorm. Dit komt doordat de oude boerderijen, de planting en de kerk er nog staan. Hierdoor is de locatie nog herkenbaar. Er zijn nog vele wijken in Peize waar je nog oorspronkelijke bebouwing kunt vinden.

Kenmerkend voor Peize is de grote mate van openheid. Er is veel groen en open velden. Er zijn veel verschillende wijken te vinden in Peize. Elke wijk heeft zijn eigen kenmerken en heeft zijn eigen karakter: 

De noordoostzijde van de kern van Peize is een woongebied waar in verhouding wel sprake is van een redelijke dichtheid. Deze dichtheid komt doordat er vooral vrijstaande en dubbele woningen zijn gebouwd. Vroeger stond er in Peize een zuivelfabriek maar op deze plek zijn nu appartementen gebouwd. In de wijk Westerd heerst de dichtheid weer minder, doordat er in deze wijken vooral vrijstaande woningen zijn gebouwd en er ruime kavels zijn met een strak patroon. Het centrum van Peize (de Hoofdstraat) wordt gekenmerkt door de detailhandel, horeca en zakelijke dienstverlening. Wat opvalt is dat zowel de hoofdstraat als de voorzieningen steeds weer gekenmerkt worden door de groene setting.

De afwisseling van de wegenstructuur en de openheid van Peize geven de bijzondere karakteristiek van Peize weer.

In het plangebied zijn drie open plekken te onderscheiden: de ruimte rond de kerk, de ruimte tussen het Burchtlaantje en de Hoofdstraat en het plantsoen rond de kruising Hoofdstraat-Brinkweg.

De Hoofdstraat was vroeger een van de belangrijke routes van Peize, evenals de Groningerweg, de Roderweg en de Esweg. Deze wegen hebben een rol gespeeld bij de realisering van de woongebieden.

(https://www.gemeentenoordenveld.nl/wonen_en_leven/wonen_en_(ver)bouwen/bestemmingsplannen/geldende_bestemmingsplannen/peize/, 2014)

 

Conclusie 
 

Er zijn nog oude onderdelen van Peize te herkennen. Voorbeelden zijn de oude broederijen die in een driehoek geplaatst zijn en de kerk. 

Peize is ruimtelijk opgezet.
Er zijn drie open plekken te onderscheiden: de ruimte rond de kerk, de ruimte tussen het Burchtlaantje en de Hoofdstraat en het plantsoen rond de kruising Hoofdstraat-Brinkweg.

Gebruikte bronnen

- (https://www.gemeentenoordenveld.nl/wonen_en_leven/wonen_en_(ver)bouwen/bestemmingsplannen/geldende_bestemmingsplannen/peize/, 2014)