Bodem van Peize

Op wel soort bodem is Peize gebouwd en waarom ligt deze bodem hier op deze plek?

Peize is een esdorp,  een dorp gebouwd op een zandheuvel zodat de mensen zeker wisten dat hun huizen niet onder water kwamen te staan.
De zandruggen in Drenthe zijn naar de huidge plaats toegeschoven door de ijstijd. Hier werden rond de middeleeuwen dorpen opgebouwd en de boeren in deze dorpen hadden gezamenlijke akkers. Deze akkers werden samen een 'es' genoemd.

(https://www.drentslandschap.nl)

Wat voor grondsoorten zijn er rondom Peize?

Op de bodemkaart van Peize en omgeving zijn verschillende soorten bodems te vinden. In de buurt van Peize is er voornamelijk sprake van veld- of laarpodzol grond.

Wat opvallend is op deze kaart is dat in het noord-oosten van Peize alleen modderpodzol grond voorkomt en in het oosten van Peize een strook eerdgrond.

Podzolgrond is een bodem op zandgrond. Je kunt het herkennen aan duidelijk gescheiden grijze, bruine en gele banden. In het Russisch betekent Podzol: ‘lijkt op as.’ Wanneer je kijkt naar de grijze uitspoelingslaag, onder de bruine humusrijke toplaag, ziet dit eruit als as dat overgebleven is van verbrand hout. De donkerbruine tot zwarte inspoelingslaag bestaat uit mineralen en organische bestanddelen. Samen vormen ze een harde bank die ook wel oerbank wordt genoemd. (Jaime van Trikt & Hansjorg Ahrens)

 

Conclusie 

Peize is een esdorp omdat het op een zandheuvel is gebouwd. 
Doordat de bodem van Peize een zandbodem is, is in en rondom Peize vooral podzolgrond te vinden. 

Gebruikte bronnen

- Afbeeldingen: https://www.provincie.drenthe.nl/loket/kaartmateriaal/

- Tekst: (https://www.drentslandschap.nl)
- https://www.geologievannederland.nl/ondergrond/bodems/podzolbodem-zandlandschap